Drevni Egipat

 
Heteferes I.
Prikaz Heteferes I., kraljice drevnoga Egipta

Heteferes I.

Kao što svi danas poštuju svoje majke, tako je i faraon Kufu (znan i kao Keops) poštivao ženu koja ga je rodila. To je bila Heteferes I., "božja kćer od njegova tijela".
Heteferesino ime je zapravo krivo, barem u obliku u kojem se danas izgovara. Ime je složenica riječi hetep i heres, pa bi zapravo trebalo glasiti Hetep-heres ili Hotep-heres. Na engleskom se ime piše Hetepheres, a budući da se "ph" izgovara kao "f", hrvatska verzija imena je "Heteferes". Ime znači "zadovoljno je njezino lice".
Ova je žena bilo vrlo poštovana u svoje doba. Bila je kćer faraona Hunija, zadnjeg vladara 3. dinastije. Majka joj je vjerojatno bila kraljica Džefatnebti. Heteferes se udala za Snofrua, svog polubrata, koji je bio sin Hunija i Meresank I. Snofru je oženio svoju polusestru kako bi "ozakonio" svoj položaj faraona. Ona je živjela na dvoru te je svjedočila gradnji prvih pravih piramida.
Ipak, Heteferes nije najpoznatija kao glavna Snofruova supruga - on je imao još dvije žene - već kao majka njegova nasljednika Kufua. Osim Kufua, rodila je kćer nazvanu po sebi, princezu Heteferes (A).
Nakon smrti svoga muža, Heteferes je bila slavljena kao kraljeva majka, "majka dvojnog kralja". Bila je baka Heteferes II., Kufuove najstarije kćeri. Bila je baka i faraona Džedefre i Kafre (Kufuovi sinovi) te prabaka faraona Menkaure. Svi su oni bili veliki vladari.
Heteferes je umrla tijekom vladavine svog sina. Ne zna se gdje je točno pokopana. Njezina je mumija uništena još za života njezina sina. Kufu je naredio da se pogrebna oprema koja je pripadala njegovoj majci premjesti u grobnicu znanu kao G 7000 X, koja se nalazi blizu njegove vlastite grobnice - Velike piramide u Gizi.
Kraljica Heteferes živjela je ispunjenim životom i bila je čašćena kao majka faraona. Imala je posebno prijestolje i nosiljku. Njezin ju je sin jako volio. Umrla je kao velika kraljica, majka velikog vladara. 1925. je otkrivena njezina grobna oprema i drevna čarolija prema kojoj se osoba vraća u život nakon što joj netko izgovori ime se ostvarila - danas znamo da je ona bila "majka kralja Gornjeg i Donjeg Egipta, sljedbenica Horusa... božja kćer od njegova tijela, Heteferes".
Nosiljka Heteferes I., ilustracija
Moderna ilustracija nosiljke koja je pripadala kraljici Heteferes I.
Valentino Križanić