Drevni Egipat

 
Hemiunu
Hemiunu je bio vezir koji je živio tijekom 4. dinastije.  Bio je princ, sin Nefermaata I. i Itet, unuk faraona Snofrua i nećak faraona Kufua. Svom je stricu služio kao arhitekt. Bio je nećak i princa Rahotepa.
Nefermaat i Itet su imali brojnu djecu, ali je Hemiunu bio njihov najvažniji sin. Budući da je bio unuk kralja imao je naslov "kraljev sin". Bio je vrlo mudar i talentiran te ga je stric Kufu mnogo poštovao.
Premda je Hemiunuov otac bio najstariji Snofruov sin, on nije naslijedio svog oca jer je umro prije njega.  Kufu je bio Snofruov nasljednik i mlađi Nefermaatov polubrat. Hemiunua je više smatrao sinom nego nećakom. Tako je ovaj mogao izgraditi dobru karijeru.
I doista: Hemiunu je bio princ, vezir i svećenik mačje božice Bast. Zapravo, upravo je on odgovaran za planiranje Velike piramide u Gizi. Imao je mnoge naslove, a svi potvđuju njegovo visoko porijeklo, status i bogatstvo koje je imao.
I Hemiunuova grobnica je dokaz njegova položaja u društvu - u njoj je pronađen veličanstveni kip koji prikazuje Hemiunua s velikim grudima, kako sjedi na prijestolju. Njegovo je lice dobroćudno te se smiješi. Inače, Kufu nije dozvoljavao da se u mastabe stavljaju kipovi. Bio je okrutan i ljubomoran faraon, ali je Hemiunu stekao njegovo povjerenje.
Naime, Hemiunu je premjestio tijelo i predmete kraljice Heteferes I., Kufuove majke, iz njezine stare u novu grobnicu. Heteferes je bila Hemiunuova prateta.
Hemiunu je pokopan u grobnici G 4000 u Gizi, na kraljevskom groblju. 
                                                       
Valentino Križanić
Hemiunu, kraljevski arhitekt
Impresivni kip Hemiunua pronańĎen u njegovoj mastabi. Danas se nalazi u muzeju u Hildesheimu.