Drevni Egipat

 
Nefermaat
Nefermaat

Nefermaat i Itet  

Itet
Itet
Nefermaat je bio princ, najstariji sin faraona Snofrua, koji je bio prvi vladar 4. dinastije. Budući da je imao istoimenog nećaka, naziva se i Nefermaat A, Nefermaat I. ili Nefermaat Stariji. Po zanimanju, Nefermaat je bio svećenik mačje božice Bast i vezir.
Snofru je bio vrlo mudar, dobar i sposoban vladar. Oženio se dok je još bio princ. Sa ženom koju je oženio prije stupanja na vlast imao je četiri sina - Nefermaata, Rahotepa, Ranefera i jednog princa čije je ime nepoznato. Nefermaat je bio krunski princ, što je značilo da je trebao naslijediti svog oca.
Dama Itet, zvana i Atet, bila je Nefermaatova supruga. Njezini su roditelji nepoznati. S Nefermaatom je imala dvanaest sinova i tri kćeri. Imena Nefermaatovih i Itetinih sinova su: Hemiunu, Isu, Teta, Kentimereš, Itisen, Inkaef, Serfka, Uehemka, Šepseska, Kakent, Ankeršeretef i Ankerfenedžef, a kćeri: Džefatsen, Isesu i Pageti. Svi su oni prikazani u grobnici svojih roditelja.

 

Uehemka i ҆epseska
Dva sina Nefermaata i Itet - Uehemka i ҆epseska
Nefermaat je umro prije svog oca, pa je Snofrua naslijedio Kufu, mlađi Nefermaatov polubrat. Nefertkau, Nefermaatova polusestra, imala je sina po imenu Nefermaat koji je bio vezir, poput svog ujaka.
Nefermaat i Itet su pokopani u mastabi 16 u Meidumu. U Meidumu se nalazi i Crvena piramida u kojoj je pokopan Snofru.

      Valentino Križanić